2016. január 19., kedd

Virágos kert az élet - csajos gyűrűs mappa

 Virágos kert az élet

Még novemberben készítettem el ezt az albumot, amit karácsonyi ajándéknak szántam egy 15 éves lánynak.
Az ötletet Tamcsi videójából merítettem, innen: http://blog.scrapbolt.hu/2015/07/17/igy-keszits-gyurus-albumot-egyszeruen/
Elkészíthettem volna az album alapját is sajátkezűleg, de idő hiányában az egyszerűbb utat választottam, és papírboltban vettem egy teljesen átlagos, fekete műbőr bevonatú gyűrűs mappát. Valószínűleg még ennél is olcsóbban megúszhattam volna, de nem nagyon volt lehetőségem keresgélni. Szóval marad a ~600Ft-os mappa.

Egyetlen fix elképzelésem volt mindössze, mégpedig hogy textil borítású legyen. Na, de milyen?
Valami vagány csajosat szerettem volna, de ahhoz ugye anyagra is szükségem volt. Otthon - még korábbi bolhapiacozásaimnak köszönhetően - volt egy nagyon tuti paplanhuzat, ami rózsaszín alapon fehér pöttyös. Ebbe évek óta nem mertem belevágni, most sem sikerült :) Úgy voltam vele, hogy ha más nem lesz, akkor...
A méteráru volt ötletét hamar kilőttem, mert egyrészt drágának tartom, másrészt nálunk nem nagyon szoktam olyasmit látni, ami passzolna az elképzeléseimhez. Ellenben nagy turkálós vagyok. Gyakorlatilag a ruháim elég nagy része turiból, vateráról, innen-onnan van, és egytől-egyik imádom is őket. Megvannak a bevált helyeim, és van, ahol klassz lakástextil-rész is szokott lenni. Persze a kedvenc turimban nyilván épp nem találtam semmi jót, úgyhogy mentem tovább. A Hádában sikerült ráakadnom arra az anyagra, amiről álmodni sem mertem: rózsaszín alapon fehér "terepbiológus" motívumok. Hát imádom! Azon túl, hogy biológus vagyok - ráadásul azon belül is pont a terepi része érdekel - az ajándékozott tinédzser hölgynek jelenleg épp a biosz a kedvenc tantárgya, szóval... tökély :) Mindenféle levelek, termések, rovarok, állati lábnyomok, gomba, ééés még csipesz is van rajta. Hát nem zseniális? :) Én órákig tudnék áradozni róla...

Na de igyekszem nem leragadni, úgyhogy folytatom:
A borítással hamar megvoltam (ezt megnézhetitek a feljebb linkelt videóban) - belülre szürke-fehér virágos papír került, hogy ne legyen túl habos-babos, de azért csajos is legyen.
Az illesztéseket a mappa belsejében egy-egy kis darab ocelot mintás dekortapasszal takartam el.
Ezt követően jöhetett a díszítés:
Ilyenkor csak matatok a szekrényemben és a dobozaimban, és mindent kirámolok, ami szóba jöhet. Első körben többnyire fogalmam sincs, hogy mi fog kisülni a dologból, inkább a megérzéseimre és a pillanatnyi "hévre" hagyatkozom, ami néha bejön - néha nem :) A kezembe akadt egy tekercs flitter-füzér, amit a Kik-ben vettem elég jó áron. Már akkor is mondogattam magamban, hogy kár, hogy ezüst, és nem arany... azt mostanában jobban szeretem. Így utólag a borítót elnézve talán jobban harmonizált volna a díszítéssel az arany flitter, azonban a szürke virágos papírhoz ez tökéletesen passzol. Elvégre úgyis csak külön-külön látszódik a belseje és a borító, úgyhogy ez esetben annyira talán nem lényeges a harmónia.

Mindkét oldalon jöhetett a flitter, körbe a papír mentén. Ettől eléggé csilli-villi lett, de nekem nagyon tetszik :) Egy 15 évesnek belefér, nem? De.
Na, és akkor jött a többi, meg az ötletzuhatag... Van egy csomag állatmintás post it-em, amikből egy kis adagot beragasztottam a belső fedlapra. Ez mindig hasznos lehet :)
A maradék hely pedig épp akkora volt, mint a kraft boríték, amiben a masking tape-jeim voltak. hmm... :)
Persze ezt sem hagytam díszítés nélkül. Ez egy szuper kis rejtekhely a "titkos izéknek", ahogy a felirat is mutatja.
A tartalmát nem igazán akartam macerálni, arról döntsön a leendő tulajdonosa - gondoltam. Azért végül egy kicsit mégis megtöltöttem: az Urban:eve blogról nyomtattam mindenféle szuper oldalakat, amik egyébként itt érhetőek el: http://www.urban-eve.hu/extrak/
Teendő listák, menetrendek, napló oldalak, órarend, stb. Minden, ami fontos lehet. De természetesen variálható az album, ezért is szeretem a gyűrűs mappákat :) Az kerül bele, ami éppen szükséges.


Itt már nehezen tudtam leállni, úgyhogy készítettem még egy tasakot is, amihez szintén Tamcsi biztosított az inspirációt. Durva, mi? :)
http://blog.noicsizma.hu/egyeb/december-napjai-2014/
Ebbe gemkapcsok, ikeás mini ceruza, binder kapocs, és egyéb apróságok kerültek. Egy darabka dekortapasszal ragasztottam le, hogy ne potyogjanak ki. Maga a tasak pedig semmi extra, mindössze egy csomag bármilyen chipit kell rendelni a NCsD webshopból. Igazán nehéz vállalkozás... :P
A gyűrűbe egy tollat dugtam, amit meglepő módon egy kínaiban szereztem be. Az az igazság, hogy - az örök klasszikus signetta mellett - a kínais íróeszközök a legjobban beváltak nálam, ezekkel tudok a legszebben írni. Például a fekete gel tollaimat (amik sokszor béna minyonos, meg mindenféle díszesek) mindig ebay-ről rendelem. A legolcsóbb és a legjobb, nagyszerű párosítás :)
Ennél a tollnál leginkább a mintája és a pasztellos színvilága fogott meg, egyből vettem is párat.
Ezzel lényegében el is készült a belseje. A lapokról sajnos már nem készítettem képet, de ez mindenkinek a fantáziájára van bízva. Szerintem tele is nagyon mutatós volt!


Végezetül pedig jöhetett a borító díszítése. Ennek a folyamatáról nem igazán tudok mit írni, mert azt hiszem elkapott a "flow".
Annyit azért mégis elmondanék, hogy NCsD és Scrapfellow díszeket használtam - meg egy kis papírvirágot.
A levelet arannyal füstfóliáztam, mindent felragasztottam, és voila, kész is lett!

Azért annyit hozzátennék, hogy ez a gyakorlatban közel sem ment ilyen hamar: hosszú perceken keresztül pakolgattam mindent ide-oda, mire elkészültem. De a végeredménnyel elégedett vagyok.

Szerencsére az ajándékozottnak is tetszett... Nálam rég volt ez a korszak, így nem tudom, hogy most épp mi számít menőnek, mindenesetre és ennyi idősen biztosan örültem volna egy ehhez hasonló mappának.
Tini koromban egyébként nagy napló-rajongó voltam - talán azóta is látszik, hogy imádok írni, csak árasztom magamból a szavakat :P - több fűzött kötetet teleírtam. Bár azt hiszem ezeket még pár évig nem merem elővenni, mert vagy sírnom kell tőlük, vagy nevetnem, de nem a jó értelemben... :)

Bízom benne, hogy ennek a naplónak is hasonlóan tartalmas élete lesz, mint az enyéimnek volt :)


xoxo,
Kinga

1 megjegyzés:

Noémi írta...

Nagyon szuper lett!!! :)