2009. október 6., kedd

Fotókiállítás és Kis-Balaton

Csütörtökön (október 1.) volt a Hangoskép fotópályázat kiállítás megnyitója.
A képek ITT megtekinthetők.
Ez volt életem első ilyen jellegű részvétele... Ugyan nagyon szeretek fotózni, sőt társaságban gyakran kiidegelek másokat ezzel a tulajdonságommal, vagy éppen leszakadok a társaságtól, mert valamit megláttam... Volt már fotós ismerősöm, aki azt mondta, hogy bár nem vagyok profi, de tudatosan fotózok. Tényleg szeretek igényes képeket készíteni. Nem mindig sikerül, és profi felszerelésem sincs, nem vagyok elhivatott, de ha kattintok, akkor a lehetőségekhez mérten igyekszem a legjobbat kihozni a fotóból és magamból is. Nálunk persze inkább apa, de leginkább az öcsém a fotós. Habár már jobb oldalt feltüntettem a linkek között, azért megmutatom még egyszer, hátha valaki nem látta volna... A HONLAPJA. Nagyon jó képeket készít, elsősorban természetfotókat. Ha tetszik, írjatok a vendégkönyvébe, biztos örülne neki :)
Na és most kicsit a kiállításról...
A hely kicsi volt, a "tömeg" meg nagy. Nagyon tetszettek a zenei improvizációk. Tetszett BeckZoli beszéde :) És persze a képek is. Nagyon finom volt a pogi, jó volt a hangulat. És a II. korcsoport 1. helyezettje egy kedves ismerősöm, a Zsófi, kellemes meglepetés volt :)
És más, régen látott ismerőseimmel is összefutottam, teljesen váratlanul. Mint például a képen látható Endyvel (a 30Y gitárosa) és Kecskével.



És most felfogtam: nagy dolog, hogy a 144 közül kiválasztott 39 kiállított képből az egyik az enyém.

Aztán beszámolózok picit a kis-balatoni terepmunkáról...
Az állatökológia tanszéken szakdolgozok. Ökológiával foglalkozunk, azon belül is a kisemlősök (egerek, pockok, cickányok...) elterjedésével. Nyilván ennél részletesebben, de ez most nem lényeges. Adatbázisozunk, eredményeket értékelünk, de ehhez adatokra van szükségünk, amit két féle-képpen gyűjthetünk. Az egyik, hogy bagolyköpeteket bontunk szét, amiben a bagoly táplálékául szolgáló kisemlősök koponyacsontjai (fogazata) alapján meg tudjuk határozni a fajokat, ebből következtethetünk arra, hogy hol, mi fordul elő.
Így néz ki a bagolyköpet:


Így pedig a csontok:




A másik módszer pedig a terepi munka:
Élvefogó kisemlőscsapdákat helyezünk el, és rendszeresen ellenőrizzük ezeket. A befogott pockot/egeret/cickányt megjelöljük, felírjuk. Nyilván az is előfordul, hogy egy példányt visszafogunk.
Na hát most Kis-Balatonon ezt a részét csináltuk - többek között.
És akkor a képek...

Gumicsizma-team :]



Balázzsal:



Balázs radiotelemetriázik:


Munkásszerkóban a dzsindzsában :]



Ez egyik délutáni lazulás alkalmával, mert szép volt az idő, és a fűben henteregtünk és süttettük a hasunkat :]



Ő egy törpeegér, még a csapdában:


Erdei pirókegér. Fiú :]


Ezek csak úgy, mert szépek voltak:






És hogy valami mást is írjak:
Ma varrtam egy kitűzőt, csináltam egy fülbevalót, és mindjárt folytatom a munkálkodást. Muszáj valami kreatívat csinálnom, mert meg fogok bolondulni! Jó úton haladok........

4 megjegyzés:

LARION írta...

Húúú, de jók a fotók.....
És milyen izgalmas tudományos életed van......
Nem tudom, hogy megfognék-e olyan kis szőrös izét, ami a kezedben fogsz....

Névtelen írta...

Nagyon szépek a fényképek, főleg az utolsó tetszik! :D

Méhn Niki írta...

Nemhiszem el, elfelejtettem elmenni a megnyitóra!!!! :O
ne haragudj, basszus pedig még eszembe is jutott előtte, hogy ne felejtsem el.... :(((

Szilvi írta...

Szia Kinga!

Nagyon szépek a képeid és a stílusod is nagyon tetszik.Mivel nagyon kedves lányzónak tünsz ,gondoltam biztos válaszolnál a kérdésemre.Nemrég én is létrehoztam egy blogot de még sajnos senki sem látogatja. A kérdésem az lenne, hogy hogyan érted el, hogy ilyen látogatott legyen az oldalad.Ha nem nagy gond megválaszolnád ezt nekem a szekelyszilvia82@gmail.com-ra? Előre is köszönöm:Szilvi