2012. április 18., szerda

Divat a magyar! - ahogy én látom

Úgy érzem, most megért bennem, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Ugyanis bizonyára mindannyian sok helyen tapasztaljuk: divat a magyar!
Most nem kifejezetten a Gombold újra - pályázatra gondolok, hanem úgy általában.


Tegnap a Folk Fashion facebook-oldalán találtam egy cikket, a következő címmel:
Matyómintás óvszerek: holnapig lehet szavazni

Kíváncsivá tett, ezért rákerestem. Kiderült, hogy a Durex-ről van szó. Az óvszer gyártó cég egy design-pályázatot (The Naked Box) hirdetett, melynek lényege: egy doboz tervezése. Szóval a cikk már eleve a címnél téves volt, ugyanis nem óvszerről, hanem a csomagolásról van szó. Bár sokak szerint ez "egy kutya".
Belenéztem a galériába, és rengeteg tervet találtam. Poénosat, szépet, eredetit, stb.
Van egy magyaros doboz-terv is. Ő a szóban forgó darab: https://www.designdurexbox.com/hu/pages/entry/47616
Az én személyes véleményem az, hogy ez egy szép, és igényes csomagolás. Másrészt nem vagyok benne biztos, hogy teljesen autentikus a minta. Azokkal az ellenző érvekkel nem tudok egyetérteni, miszerint ez kétséges üzeneteket küld külföld felé, stb. Szerintem még a magyaroknak is kevés százaléka jönne rá, hogy ennek a mintának köze van a magyar népművészethez, hát még a külföldiek...
Ettől függetlenül el tudom fogadni, hogy valakinek az értékrendjébe ez nem fér bele.
De azért aggódni nem kell, mert a ~100 szavazattal ez a doboz sosem fog a boltok polcaira kerülni.

Ez csak egy kis kitérő volt, ami az alapját adja a további gondolataimnak.



Az egyik szemem sír, a másik nevet:
Egyrészt nagyon örülök, hogy ennyi helyen viszont lehet látni a magyar népi motívumokat! Én is nagyon sokért rajongok. Az ékszereim készítésekor is próbálok arra törekedni, hogy megmutathassak belőle néhányat. És nagyon tetszenek a kreatív újraértelmezések is, például a MIMM-textildesign munkáiért egyenesen odáig vagyok! Klassz, hogy nem ciki néptáncolni, népzenét hallgatni, vagy egy motívumos cipőt, ékszert, stb. viselni.
De valahol mégis elszomorít ez az egész. Mert azt látom, hogy ebből is csak egy felesleges trend lett. Mondogatjuk, hogy mennyire fontos a hagyományok őrzése,  meg mennyire tetszenek a motívumaink, miközben mit tudunk a hagyományainkról, a népművészetünkről!? Most őszintén! Tegye fel a kezét, aki valóban jártas a témában! Nem annyira, mint egy néprajz szakos, csak mint egy átlagember, akinek hozzátartozik az érdeklődési köréhez. Gondolom jó sok kéz lent maradt...

Az a véleményem, hogy túl nagy a "hype" a matyó és a kalocsai körül. A félreértések elkerülése végett megjegyzem, hogy egyáltalán nem ennek a két területnek a kincseit szeretném becsmérelni, mert valóban nagyon értékesek. Na de mi van a többivel?! Tudjuk például, hogy milyen hímzések vannak Rábaközben, vagy milyen a viselet Kalotaszegen, esetleg a Nyírségben?




Engem bánt ez a felfogás, hogy "magyarság = matyó". Mert valljuk be, az utóbbi időben nagyon ez alakult ki. Vagy csak hozzám jutnak el ezek a dolgok, és csak én látom így?

Persze, mindenkit könnyebben megragadnak a szép színes, feltűnő virágok, mint mondjuk egy visszafogott, egyszínű írásos kézimunka. De nem hiszem, hogy emiatt utóbbi kevésbé lenne értékes, vagy szép. Sőt! Én mondjuk jobban kedvelem az erdélyi (különösen a kalotaszegi) népművészetet, de ez már a magánügyem.



A tegnapi nap híre (illetve én tegnap értesültem róla), hogy a Harry Potter sztárja, Emma Watson "kalocsai" mintás blúzban jelent meg valahol.
És? Mármint... oké, tényleg jól állt neki, és tényleg menő meg minden, de... de azért ha jobban megnézzük azt a blúzt, nem is biztos, hogy kalocsai. Inkább csak azt a benyomást kelti, ezért persze egyből rámondták. Na de ha mégis az lenne? Vajon Emma egyáltalán sejti is, vagy érdekli, hogy épp egy magyar kincsekkel tarkított ruhadarabot visel? Nem hiszem. Innentől kezdve meg semmi jelentősége nincs.
Lehet, hogy csak én vagyok negatív, de elkeserítenek ezek a dolgok.


Mindenesetre most személyes küldetésemnek érzem, hogy az ékszereim között felvonultassak kevésbé népszerű/ismert tájegységekről származó motívumokat is.
Azért az irónia az egészben, hogy pont pár napja hoztam el a nagymamámtól egy kalocsai kézimunkás könyvet, amiből most klassz kis mintákat rajzolgatok, az ékszerekhez... De ígérem, nem esek túlzásba! :)

7 megjegyzés:

schall eszter írta...

Én is épp ezen gondolkodtam a minap... hogy melyik újabb tájegységet kutassam fel és ismerjem meg komolyabban a motívumvilágát. Annyira szépek vannak és jó lenne, ha mások is észre vennék, nem csak a matyó a király!

Lencsilány írta...

Hát, szerintem nem elkeserítő. Az, hogy divatba jön a matyó, jó dolog, mert végre valami, ami kis hazánk értékeit képviseli akár ha új köntösben, akár ha külföldön, akár ha nem teljesen autentikusan! Más az értékrend, és a divat már csak ilyen, bizonyos áramlatokat felkap, másokat nem. Biztos neked is vannak ékszereid, amik jobban kelendőek, mások kevésbé. Mégis blődség lenne azon keseregni, hogy az egyik mintádat imádják, a másik meg nem fogy rendesen, pedig ugyanannyi munkád van benne...De gustibus non est disputandum!Szerintem kár azon keseregni, hogy nem lesz szakértő mindenki, inkább örülni kellene annak, hogy sokaknak tetszik, és akinek tetszik, ki tudja, egyszer talán mélyebben is utánaolvas a témának, nem?

kinga írta...

Nem az a probléma, hogy valakinek valamelyik jobban tetszik, hanem hogy teszem azt, a többi létezéséről nem is tud.
Vagy hogy az ember magára varrat egy hímzést, oszt' mégsem tud semmit a népművészetről, vagy az adott tájegységről - miközben azzal indokolja, hogy "mert ő magyar", meg érték, meg hagyomány, blabla.
Persze tisztelet a kivételnek. És azért nyilván nekem is szimpatikusabb, ha valakinek a hátán kalocsai tetkó van, mint mondjuk egy nonfi. Vagy egy matyós blúzban feszít, valami gagyi másik helyett.
Csak ha nincs mögötte tartalom, akkor minek? És sok esetben nincs.

Amúgy abszolút pártolom ezt a dolgot, mármint hogy "divatba hozzuk" a magyart, de valahogy az emberek még mindig szűk látókörűek, vagy nem is tudom...

Érkezett egy jó komment, ezt idézném is:
"Engem személy szerint lelkileg fel tud zaklatni, ha valakin - fiatalon és idősen egyaránt - úgy látom ezeket a ruhadarabokat, kiegészítőket, vagy más munkákat, hogy látszik az illetőn, lövése sincsen arról, mi az... a rábaközi, vagy székely népviselet, de hogy ne hagyatkozzak ennyire a "divatra", esélyes, hogy egy régi stílusú népdalt, annyit se tud elénekelni.
Nekem az a "fél-műveltség" nem tetszik a tömegeket illetően, mely felkarolja, megteremti a szó szoros értelmében a divatot, és csak a lényeget, az ÉRTÉKET felejti el mögé rakni.
Ugyanakkor ellent kell mondjak saját magamnak:
annak viszont örülök, hogy ezek az ismert, szép moptívumok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nekünk van egy sajátos kultúránk, használjuk jóra. Ne csak helókitti, meg f&#ck me feliratú ruhákat lássunk már!
Számos, fiatal tervezőket segítő pályázat van. A mai póló-farmer casual divatba nem fog beleilleni így se, úgy se például a párta, vagy a kendő, ahogy szépanyáink hordták, vagy a sok-sok alsószoknya. Azonban a motívum-világot használják fel bátran a JÓ ÍZLÉS határain belül.
És még egy gondolat: nem hinném, hogy mondjuk 150 évvel ezelőtt, egy fiatal asszony, amikor éppen blúzt hímzett, arra gondolt, hogy mi az érték, mi az a divat (megjegyzem, nekik ez volt a divat). Csak egyszerűen szépnek látták magukat úgy, ahogy az nekik jól esett. :)"

IsaBella írta...

Volt amiben nem egészen vagyunk egy véleményen, de ált. úgy látom a dolgokat, ahogyan te. (:
Hogy az utolsó gondolatodhoz hozzászóljak, én is épp ezért próbálok székely motívumokat keresni, bár hogy aztán felhasználhassam. (:
Tanulságos volt olvasni a bejegyzésed!

Bernadett írta...

Szuper.Nagyon kivancsi vagyok az ekszereidre.:)Szepeket irtal.En nem vagyok ily tajekozott a tersegek mintaiban...:(

Kati írta...

Én mint néprajzos szólnék hozzá a témához, ott nálatok Magyarországon nem tudom, hogy van, de itt nálunk Erdélyben csak azok viselnek népi mintával diszített ruhákat, kiegészítőket, akik tisztelik, ismerik is ezeket a hagyományokat, mint pl a néptáncosok, magyar szakos tanárok(legalábbis is értelmiségiek), néprajz szakos egyetemisták, vagy aki valami más okból közel állnak ezekhez a mintákhoz. És ami nagyon sajnos, hogy a szélesebb réteg nem is ismeri még a székely motívumokat sem.

Emese írta...

Szia!
Változtatni ezen talán csak Te tudsz (ill. aki még árul ilyen termékeket). Mit szólnál, ha minden egyes népi motívumos ékszerhez küldenél egy lapot? Egyik oldalán az ékszerhez kapcsolódó tájegység leírásával és a népviselet fotójával, a másik oldalon meg még egy-egy tájegységet kiemelve rövid leírással... Vagy valami ilyesmi. Ha sokat nem is változtatnál a dolgokon, legalább a lelkednek jó lenne... :)